יין של שביעית – בבישול ואפייה

השאלה:

האם מותר לערב מיץ ענבים או יין של שביעית בתוך עוגה או תבשיל?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

לגבי יין של תרומה פסק הרמב"ם (הל' תרומות פרק יא ה"ג): "אין מבשלין יין של תרומה מפני שהוא ממעטו". הלכה זו קיימת גם בנוגע ליין של שביעית - לאור ההשוואה בין צורת האכילה המותרת בפירות תרומה, לצורת האכילה המותרת בפירות שביעית (עפ"י שביעית פ"ח מ"ב, רמב"ם הל' שמיטה ויובל פ"ה ה"ג). אמנם אם הבישול משפר את איכות היין יש המתירים לבשל יין של שביעית (פאה"ש סי' כד סעי' ו בהגה).

למעשה: ראוי להחמיר שלא להשתמש ביין של שביעית, לא לבישול ולא לתוספת בישול או אפייה, משום שבכך מתמעטת כמות היין ויש בכך הפסד פירות שביעית (הגראי"ה קוק זצ"ל בשו"ת משפט כהן סי' פה, ושבת הארץ פ"ה ה"ג אות ה).