עץ לימון שמעורבים בו פירות שחנטו בשישית ובשביעית

השאלה:

כיצד להפריש תרומות ומעשרות מעץ לימון שחלק מפירותיו חייבים בתרומות ומעשרות (חנטו בשישית) וחלקם פטורים (חנטו בשביעית)?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

הפרשה מפירות הפטורים מתרומות ומעשרות על פירות החייבים בהפרשה – אינה מועילה (רמב"ם הל' מעשר פ"א ה"ו). משום כך, במקרה של תערובת פטור וחיוב, יש להפריש מפירות שחיובם בהפרשה הוא ודאי, ולתקן על ידם את פירות החיוב שבתערובת. באם הדבר אינו אפשרי – ניתן לקחת את אחד הפירות שבתערובת ולהפריש מהם על שאר הפירות (עפ"י רמב"ם הל' מעשר פ"ח ה"ב). אמנם יש החולקים על כך, אך במקרה הנידון ניתן להקל בצירוף סיבות נוספות; היות וכאן מדובר בתערובת טבעית שנוצרה כתוצאה מהגידול (עפ"י מו"ר הגר"ש ישראלי זצ"ל התורה והארץ ח"ג עמ' 143).

בנוסף לכך, יש הסוברים שכל הלימונים בעץ זה פטורים מתרו"מ, משום שהם הגיעו ל"עונת המעשרות" בשביעית (עי' שבת הארץ פ"ה ה"ג אות ח, פ"ח ה"ו אות ו הע' 18).