פירות הדר שנקטפו בשמינית

השאלה:

האם פירות ההדר שנקטפים באמצע החורף השנה חייבים בתרומות ומעשרות?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

פירות שגדלו בגינה בשביעית, קדושים בקדושת שביעית ופטורים מתרו"מ, אף אם נקטפו בשמינית (עפ"י רמב"ם הל' שמיטה ויובל פ"ד הי"ג ושבת הארץ שם אות א). לעומת זאת, באתרוגים שנקטפו בשמינית; דעת הרמב"ם שיש בהם קדושת שביעית כשאר פירות, אבל חייבים בתרו"מ כירקות, ויש הסוברים כן גם בכל פירות ההדר (עפ"י שבת הארץ פ"ד הי"ב אות ז ואות ט). הדעה המקובלת למעשה, שפירות הדר שגדלו בשביעית ונקטפו בשמינית פטורים מתרו"מ (עי' קטיף שביעית פרק ו סעי' ו-ז והע' 8-11).