קטיף ענבים מהפקר בשביעית לעשיית יין ביתי

השאלה:

האם מותר לקטוף ענבים לצורך הכנת יין בשביעית?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

אף שמותר לאדם להביא לביתו פירות שביעית רק כמות לתצרוכת ביתית, כפי המקובל בשאר השנים. הרי שבחלק מהמקרים התירו לאדם להביא לביתו בבת אחת תצרוכת ביתית שנתית של פירות שביעית – באותם פירות בהם נהוג לעשות כן בכל השנים, כגון בענבים המיועדים לעשיית יין. כפי שפסק הרמב"ם (הל' שמיטה ויובל פ"ד הכ"ד) "ויש לו להביא לתוך ביתו מעט כדרך שמביאין מן ההפקר. חמש כדי שמן חמשה עשר כדי יין – ואם הביא יתר מכאן מותר".  כלומר, לכתחילה אין לו להביא יותר מהכמות הנצרכת למשפחתו למשך השנה הקרובה.

חשוב לציין שבכל מקרה, שבהגיע זמן הביעור שהוא ערב פסח בשנה הבאה (ה'תשס"ט) יהיה מוטל עליהם לבער את היין מביתם.