קטיף של כל העץ למניעת הפסד פירות שביעית

השאלה:

עץ משמש שפירותיו הופקרו בשביעית כדין – האם מותר לבעל הגינה לקטוף את כל הפירות על מנת לחלקם לאחרים – בכדי למנוע את הפסד הפירות?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

באופן פשוט רצוי שבעל הגינה יקטוף מהעץ, רק את הכמות שמותרת גם לאנשים אחרים. בכדי שתהיה ביכולת כל הציבור לזכות בפירות אלו במידה שווה (עפ"י רמב"ם הל' שמיטו"י פ"ד הכ"ד). את הכמות שמותר לקטוף בפעם אחת, מעריכים על פי מה שמקובל לקנות בשאר השנים – בהתאם לגודל המשפחה (עפ"י חזו"א שביעית סי' כו ס"ק ו ד"ה ירקות, וראה שבת הארץ פ"ד ה"א אות ד). אולם במקרים בהם לא יבואו אחרים לקטוף - רשאי בעל הגינה לקטוף לכתחילה את כל הפירות ולחלקם לשכניו וחבריו, כיוון שאינו עושה כן כמנהג בעלים (מעדני ארץ סי' ז ס"ק ב ד"ה ונראה, בביאור דברי המכילתא שמות כ, ריד). בעץ משמש, אשר משך השהות של הפירות על העץ לאחר ההבשלה היא קצרה – אף רצוי לעשות כן בכדי למנוע הפסד פירות שביעית.