תבשיל של תפוחי-אדמה שחלקם בקדושת שביעית

השאלה:

תבשיל תפוחי-אדמה שרק חלקם קדוש בקדושת שביעית, האם לנהוג בכולם קדושת שביעית?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

מקרה זה מוגדר בהלכה כ"תערובת מין במינו", אשר לדעת חלק מהפוסקים בשביעית מחמירים במצב כזה. לשיטתם יש לנהוג בכל התבשיל קדושת שביעית, אף אם החלק הקדוש הוא אפסי - משום שבכל מקרה ניתן יהיה לאכול את התבשיל (ר"ן נדרים נח ע"א ד"ה אמר, ויש הסוברים כן בדעת הרמב"ם עי' שבת הארץ פ"ז הכ"ב אות ב הע' 9).

אולם למעשה מקילים כדעת הסוברים שגם במקרה כזה, חלים דיני ביטול של תערובת רגילה. לפיכך, אם חלקם של תפוחי האדמה הקדושים בקדושת שביעית הוא פחות מיחס של  1/60 – אין צורך לנהוג קדושת שביעית בתבשיל (עפ"י ר"ש שביעית פ"ז מ"ז, וכדעת הסוברים כן גם בדעת הרמב"ם, עי' שבת הארץ פ"ז הכ"ב אות ב סעי' 2).