תרו"מ בשביעית - מגידולי מצעים מנותקים בבית

השאלה:

אנשים המגדלים תבלינים בביתם בעציצים המונחים על גבי משטח מנתק (צלחת או מגש וכדו') האם קיימת חובת הפרשת תרומות ומעשרות כשלוקטים מהם בשביעית?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

מדין תורה אין חובה (בכל השנים) להפריש תרומות ומעשרות מצמחי מאכל הגדלים בתוך הבית (עפ"י ירושלמי ערלה פ"א ה"ב). לדעת הרמב"ם (הל' מעשר פ"א ה"י) קיימת חובת הפרשה מדרבנן, אך לראב"ד (בהשגות שם) הפטור הוא מוחלט, ולמעשה מפרישים ואומרים את נוסח ההפרשה ללא ברכה.

אולם בשנה השביעית קיימת הבחנה: גידולי קרקע שבבית היות שנוהגים בהם קדושת שביעית הם פטורים מתרו"מ. לעומת זאת גידולי מצע מנותק שבבית (או בחממה) היות שאינם קדושים בקדושת שביעית מפרישים מהם תרו"מ אך ללא ברכה (מחמת מספר ספקות). באותם מקרים; באמירת הנוסח יש לקרוא שם למעשר-שני וגם למעשר-עני ולחלל את המעשר-שני על שווה פרוטה שבמטבע המיועדת לכך (ראה התורה והארץ ח"ו עמ' 529).