אכילת פירות בחצר ללא תרו"מ

השאלה: א. יש לנו בחצר הבית עץ קלמטינות שמוציא פירות קטנטנים, שממש אפשר לאכול אותם בביס אחד. האם מותר לאכלם אכילת ארעי ללא תרו"מ מאחר ודרכנו לאכול אותם היא לא כל פלח בנפרד? ב. כמו כן מה בקשר למנגו? מותר לאכול ליד העץ בחצר הבית ללא תרו"מ? גם אם אוכלים כמה אנשים ביחד מאותו הפרי?

התשובה

הרב יואל פרידמן | י' אייר תשפ"ג 14:16

שלום,

הגדרת ארעי וקבע היא נגזרת של הגודל וחשיבות הפרי שאני קוטף (מעשרות פ"ג מ"ח-מ"ט). פרי גדול שאין אוכלים אותו לבד אלא חותכים אותו ולרוב גם מחלקים אותו לכמה אנשים, הקטיף נחשב גמר מלאכה ולכן גם בחצר יש להפריש תרו"מ לפני האכילה. ענבים וכדו' שאפשר לקטוף גרגר ולאכול, אם אכן אני קוטף גרגר ואוכל לא חייבים בתרו"מ. לכן נראה שבקלמנטינות הקטנות שנאכלות בבת אחת אם קוטפים ואוכלים פטורים מתרו"מ אך במנגו חייב. וראה עוד במה שכתב מו"ר הרב יעקב אריאל והרב אהוד אחיטוב, קישורית מצ"ב.

בברכה, יואל פרידמן