בצל יבש שמונח בסלסלה לצורך בישול במטבח והצמיח עלים שנראים כמו בצל ירוק, האם יש על העלים הללו דינים של מצוות התלויות בארץ?

השאלה:

שלום. בצל יבש שמונח בסלסלה לצורך בישול במטבח והצמיח עלים שנראים כמו בצל ירוק, האם יש על העלים הללו דינים של מצוות התלויות בארץ? (שמיטה, תרו"מ) אם הבצל מונח בבית יש לחשוש לחרקים או ששטיפה במים מספיקה? תודה רבה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"א אדר ב תשפ"ב 9:20

שלום

נפסק ברמב"ם הלכות מעשר פרק א הלכה יא
'בצלים שהשרישו זה בצד זה אפילו השרישו בקרקע עלייה פטורין מן המעשרות,  נפלה עליהן מפולת והרי הן מגולין  הרי אלו כנטועין בשדה  וחייבין במעשרות'.

וביאר דרך אמונה (הרב קנייבסקי זצ"ל) שם אות עה -עו
'בצלים. שהיו מעושרים וה"ה שאר ירקות וזרעים אלא דאורחא דמילתא נקט דדרך בצלים שמונחים זה בצד זה שמתחברים יחד ונשרשים קצת בגג אף שאין שם עפר:
פטורין מן המעשרות. מה שנתוסף אף על גב דזריעה בעליה או על הגג זריעה מעלייתא היא וחייב במעשרות ובשביעית מה"ת [ואם יש גג על העליה חייב עכ"פ מדרבנן כנ"ל ה"י] הני מילי כשזורע בכוונה אבל כאן שנשרש שלא בכוונה כיון שעל הגג (קד) אין זריעתן יפה בלא עפר וסתמא לא ניחא לי' בזריעה כי האי אין זו זריעה ופטור ממעשר ושביעית:'

לאור זאת עלים שעולין מאיליהם בסלסלת הבצלים ואין כוונתך בגידולם אין כאן זריעה מחודשת והם נפטרו בהפרשת תרו"מ מן הבצל עצמו.

וכן לעניין שביעית אין כאן גידול חדש אלא דינו כהבצל

לגבי חשש חרקים יש לבדוק אותו ככל גידולי עלים דהינו לבדוק בעין שלא נמצאים שם חרקים (שטיפה בלבד לא מועילה)

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי