הפרשת תרומות ומעשרות מעץ ציבורי

השאלה:

שלום וברכה,
אם יש עץ שהוא ברשות הרבים כגון עץ חרובים. האם מותר להוריד ממנו מספר פירות (כגון חרובים) ולברך ולאכול וגם להביא למשפחה (האם יש להבחין בין עץ ציבורי רגיל שאם לא יאכל הרי פירותיו ילכו לאיבוד לבין עץ שפירותיו נחשבים לסגולה בגלל מקומו או יחוסו כמובן שניהם ציבוריים). והאם יש צורך להפריש תרומות ומעשרות?
האם יש ענין לחיוב או לשלילה לאכול את הפירות גם בסדר טו בשבט או להעדיף דווקא פירות שנקנו?

ישר כח ותזכו למצוות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

השאלה היכן עומד העץ? והאם בעל הרשות נותן לכל אחד רשות לאכול שם?
דהיינו: אם העץ הוא ברחוב בעיר מסוימת, והעיריה איננה מקפידה ומתירה לכולם לקחת (יהודים, גויים, סודנים וכו'), א"כ אפשר לאכול את הפירות ללא הפרשת תרומות ומעשרות. אבל אם בעל הרשות (עיריה, מועצה וכו') מקפידה ונותנת רק לאנשים מסויימים לקטוף, אין זה הפקר ויש לעשר לאחר נטילת רשות לקטוף.
אם ברור שהפירות הפקר אפשר להשתמש בהם לכל צורך.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי