טיפול והפרשת תרומות ומעשרות לעץ אתרוג

השאלה:

שבוע טוב ומבורך,
אני מגדל במרפסת עץ אתרוג. האתרוג כמובן לא מורכב ונקנה אצל משתלה של יהודי ירא שמים. האתרוג בשנתו הרביעית לפני טו בשבט. רציתי לדעת האם בטו בשבט הוא למעשה כבר עבר את הנטע רבעי? והאם על לסמן את הפרחים הנמצאים על העץ כיוון שחנטו טרם טו בשבט ומה דינם? וכן לגבי תו"מ. עץ האתרוג עובר טיפול כימי על מנת למנוע ממנו מזיקים ואין כמעט סיכוי שיאכלו ממנו. אני מגדל אותו רק לצורך ברכה בסוכות. את האתרוגים שיגדלו לפני אזרוק. האם עדיין יש להפריש תו"מ מהם וכיצד? האם יש דין ביכורים בעץ? ומה הדרך הנכונה להפריש תו"מ כיוון שאיני יודע מראש מה כמות האתרוגים שיצאו? כמוכן, לקראת סוכות בלנ"ד אני רוצה לתרום חלק מהאתרוגים לגמ"ח כך שיוכלו יהודים לברך עליהם האם עדיין אני צריך להפריש תו"מ או שמא שזה במקום מעשר (אולי לפחות בשנות מעשר עני).

תודה וישר כח

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

לא נכתב מתי העץ נשתל (תאירך ושנה). רק כשנדע את הפרטים הללו נוכל לדעת לעניין מניין השנים. ועל פי מידע זה נדע את שאר השאלות.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי