מעשרות בסיור עם קטיף עצמי של פירות

השאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב !

ראשית, תודה לרב על התשובה.

רק אם אנו קוטפים את הפירות ואוכלים אותם בעודם בחממה (מבלי להיכנס לבית) - האם עדיין צריך תרומות ומעשרות וכד’?

בתודה מראש !

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

נראה שאם משלמים מראש על הקטיף יש בעיה כיוון שקנין הוא אחד מהדברים הקובעים למעשרות, ועל כן משעה ששילמו עבור הפירות שיקטפו אסור לאכול שניים ביחד, דהיינו: אחד אחד אפשר לאכול אבל אין לקטוף שני ענבים או שני גרגירי רמון ביחד כיוון שבצירוף מתחייבים בתרומות ומעשרות.

אם הקניין נעשה בסוף הסיור, דהיינו אתם אוכלים ולאחר מכן משלמים יתכן שאין חיוב תרומות ומעשרות. ברור שאם חוששים לכסף בכניסה שהוא עבור הפירות הנתלשים, יש להפריש מראש על כל מה שילקט בבוסתן. נוסח זה הוא קצת מורכב (עיין משפט כהן סי' לו).

כמו כן, עם בעלת המקום תגיד שהתשלום איננו עבור הפירות אלא עיקר התשלום הוא על הכניסה והסיור, והפירות הם במתנה הם ג"כ פטורים מתרו"מ.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי