קטיף ואכילה של שסק מהגינה של הבנין

השאלה:

שלום וברכה,

בגינה של הכניסה של הבית המשותף (מעל 30 דיירים) גדל לו עץ שסק. היות ואני שותף למעשה בעץ (1 מתוך הדיירים) רציתי לשאול בהנחה שהפירות נופלים ולא ידוע על אף אחד שמשתמש בפירות העץ האם מותר לקטוף ולאכול? האם יש להפריש תרו"מ הן בשנה זו שנת שמיטה והן בכלל השנים?
ושאלה נוספת באותו ענין: יש גנן שמטפח את הגינה גם בשנת השמיטה (בעיקר גיזום והשקיה). לפני תחילת השנה הודעתי לועד הבית שאני מבקש שהכסף שאני משלם לא ילך לטיפוח הגינה לשמיטה. האם באופן זה יש עדיין היתר לאכול מהשסק (אין כל פעולה שידועה לי שנעשית בעץ זה בשנת השמיטה)?

ישר כח ותזכו למצוות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. מכיוון שלא עשו היתר מכירה במקום הפירות הם הפקר (התורה הפקירה אותם, אנו לא חוששים לדעה שאם לא הפקירו אין זה הפקר). אתה יכול לקטוף כמות אכילה שבועית, אבל בודאי לא מסחרי. אין צורך לחכות שהפירות יפלו.
ב.השנה אין צורך להפריש תרו"מ. בשנים רגילות יש לבדוק האם מותר לכל בני אדם לקטוף (יהודים, גויים, עשירים עניים) אז אין צורך להפריש תרו"מ, אבל אם מקפידים מי נכנס אז יש צורך להפריש תרו"מ.
ג. התשלום הוא על עבודות הגנון אבל לא שייך למהות הפרי.