תרו"מ על פירות אילן של שותפים/ציבור

השאלה:

בחצר בניין קומות משותף (15 משפחות) בו אני גר יש עץ גוייבות. כל שבוע אני קוטף 2-4 פירות ולוקח אותן הביתה.

האם צריך להפריש תרו"מ כרגיל ובברכה?

אם העץ נמצא בגן ציבורי, האם גם על פירותיו יש להפריש כרגיל ובברכה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד' עליך

עץ הנמצא בבית משותף ומקפידים שרק אנשי הבית יאכלו ויזכו בפירות הרי הוא ככל עץ שברשות האדם הפרטי, ועל כן אם לוקח 2 פירות יחד מתחייב בתרו"מ בברכה לכל דיניהם, ובלבד שהדבר מוסכך על כל דיירי הבית שכל אחד מדיירי הבית יכול לאכול מפירות העץ. עץ הנמצא בגן ציבורי אם כל אחד יכול לבוא ולקחת מפירותיו הרי הוא עץ הפקר ואין בו חיוב תרו"מ.