הפרשת מעשר ראשון בכסף

השאלה:

אני מפריש מעשר ראשון מפירותי, האם עלי להביאו לכהן/לוי או שאני יכול לתת את תמורתו בכסף, ומה לגבי תרומת מעשר שהוא קדוש?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אשריך שהינך מקפיד לתת מעשרותיך.
ולגבי שאלותיך, מעיקר הדין צריך לתת את המעשר בעצמו ולא את תמורתו, אולם בימינו, שרוב החקלאים אינם יכולים לתת מעשר בשלמותו, כי ציבור הלקוחות לא מוכן לממן הוצאות אלו ומאידך אין ללויים כלים כדי לקבל את כל המעשרות עדיפה נתינת התמורה.אולם זו צריכה להיעשות דרך פרוצודורה הלכתית מורכבת. ולכן העצה היעוצה היא להיות מנוי על קרן המעשרות, כגון זו שבכפר דרום. שלח מכתב למכון התורה והארץ בכפר דרום. לגבי תרו"מ הדין שונה יש בגופן קדושה שלא ניתנת לפדיון ולכן יש לתיתן כמות שהן לכהן ומכיון שהוא טמא אסור לו לאוכלו והוא רשאי רק לתיתן לבהמותיו או להסיקן. אם אין כהן שיש לו בהמות עליך לגנוז את תרומת המעשר במקום מכובד או שתשרוף אותה.