הגדרת מוקף בתרומות ומעשרות - והדין לכתחילה ובדיעבד

השאלה: מהו דין מוקף , בהפרשת תרומות ומעשרות,

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ב אדר תשפ"ג 14:30

ב"ה כ"ב אדר ה'תשפ"ג

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך מצ"ב התייחסות להפרשה מן המוקף לכתחילה ובדיעבד.

הדברים מתוך הספר הלכות הארץ של מכון התורה והארץ, עם כותרות ומעט שינויי לשון.

הפרשה מן המוקף

קיצור הלכות

  • א. הפרשה מן המוקף - רק ביחס לתרומה גדולה - שהתרומה תהיה סמוכה לפירות שברצוננו לתקן

  • 1. יש להפריש את התרומה הגדולה ('כלשהו' מןהפירות) באופן שהיא תהיה סמוכה ל'שיריים', כלומר לפירות שאותם אנו רוצים לתקן על ידי ההפרשה, וזוהי הפרשה 'מן המוקף'.

2. להלכה, אין צורך שהאדם המפריש ישהה ליד התרומה הגדולה וה'שיריים' בשעת ההפרשה, אך מובן שצריך לוודא לפני ההפרשה שהתרומה והשיריים נותרו בעינם והם סמוכים זה לזה. לכן, כדי למנוע תקלות, מומלץ שגם האדם המפריש יהיה נוכח בשעת ההפרשה בסמיכות לפירות

  • ב. האופנים שבהם נחשבת הפרשה תרומה מן המוקף

1. כשאנו מפרישים תרומות ומעשרות וכל הפירות שאותם אנו רוצים לתקן וכן התרומה הגדולה שאנו מפרישים נמצאים באותו בית, הרי זה נחשב כהפרשה 'מן המוקף', ובלבד שאין הם בכלים נפרדים אלא בתפזורת, ומכל מקום עדיף שהתרומה וה'שיריים' יימצאו בחדר אחד.

2. אם 'השיריים' נמצאים בכלי אחד והתרומה הגדולה נמצאת בכלי אחר והכלים פתוחים למעלה, נחשבת ההפרשה 'מן המוקף' גם אם אין הכלים נוגעים זה בזה.

  • ג. מה עושים כשהתרומה והפירות שמיועדים לתקן – סגורים בכלים והדין באריזות נייר וניילון

1. מלכתחילה אסור להפריש תרומות ומעשרות כשהפירות אותם אנו רוצים לתקן נמצאים בכלי אחד והתרומה הגדולה נמצאת בכלי אחר ואחד הכלים סגור הרמטית או סגור בסגירה שנועדה לשמירה על איכות המוצר, כי הפרשה כזו אינה נחשבת כהפרשה 'מן המוקף' אפילו אם הכלים נוגעים זה בזה.

2. אך אם הכלים סגורים רק כדי לשמור על תוכנם, כדי שלא יישפכו, כגון עטיפות נייר וניילון, דינם ככלים פתוחים שניתן להקל ולהחשיב זאת כהפרשה מן המוקף.

3. אולם בהפרשה ביתית, כשמפרישים מפירות שוק וכדומה, ראוי להתיר את הקשרים המהודקים של שקיות הניילון בזמן ההפרשה.

  • ד. הפרשה שלא מן המוקף בדיעבד והאופנים שהדבר מותר מלכתחילה

1. אם בדיעבד הפרישו שלא מן המוקף, ההפרשה מועילה, ופקע איסור טבל מן הפירות.

2. אם הפירות אינם בביתו בערב שבת ויום טוב, והם עתידים להגיע אליו במהלך שבת או ביום טוב, יכול להפריש תרומות ומעשרות מבעוד יום בביתו מפירות טבל שברשותו, כדי לתקן את אלו, אף שאינם מן המוקף.

3. אדם שאינו נמצא בביתו וחושש שבני ביתו יאכלו בטעות פירות ללא הפרשה, וכן במקרה שאדם מפריש מפירותיו על פירות חברו, יכול להפריש תרומות ומעשרות גם אם התרומה אינה סמוכה לפירות שהוא רוצה לתקן, כי מותר להפריש שלא מן המוקף כדי להציל אחרים מאיסור טבל.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב