הלימונים שאני קוטף עכשיולאחר טו בשבט תשפ"א אבל היו על העץ לפני טו בשבט צריכים מעשר שני או מעשר ענ

השאלה:

 הלימונים שאני קוטף עכשיולאחר טו בשבט תשפ"א אבל היו על העץ לפני טו בשבט צריכים מעשר שני או מעשר עני?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ח שבט תשפ"א 9:57

שלום

טו בשבט הוא ר"ה לפירות האילן , נ"מ שכל שחונט לאחר טו בשבט תשפ"א שייך לשנה החדשה השנה השישית. האתרוג מיוחד שכל שנלקט נקטף לאחר טו בשבט תשפ"א  שייך לשנה החדשה שנה השישית.

בפירות הדר ובמיוחד הלימון, הסתפקו אם נשבחים כאתרוג או כשאר אילנות.

דהינו האם הולכים אחר חנטה אזי הלימון שנקטף לאחר טו בשבט עדיין שייך לשנה שעברה שנה חמישית, או שהולכים אחר לקיטה כאתרוג ואזי הלימון הואיל ונקטף לאחר טו בשבט שיך לשנה החדשה שנה שישית.

לכן מספק אנו מפרישים  גם מעשר שני וגם מעשר עני .ואומרים בנוסח ההפרשה: אם הפרי חייב במעשר שני הרי המעשר הוא מעשר שני ומחללים אותו על מטבע בלא ברכה (מחמת הספק) ואם הפרי חייב במעשר עני הרי המעשר שהגדרתי הרי הוא מעשר עני.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי