הפרשת תרומות ומעשרות מנבטים ומעלים של בצל

השאלה:
שלום רב! האם צריך להפריש תרומות ומעשרות מאפונה או עדשים שמנביטים אותם בתוך הבית על השיש במטבח או במקרר? כמו כן מה הדין לגבי עלים ירוקים שצמחן לבד מבצל רגיל בתוך הבית? בתודה מיכאל

התשובה

הרב יואל פרידמן | ל' כסלו תשפ"ג

שלום,

א. אם מבנביטים את הנבטים בבית במים (ללא מצע גידול) או במצע גידול שאין דרך לגדל עליו כגון צמר גפן אין חובה להפריש תרומות ומעשרות - כך פסק הגר"י אריאל שליט"א (התורה והארץ ד עמ' 33-36) והגר"מ אליהו מחמיר (התורה והארץ ג עמ' 215-217) ואם רוצים להפריש - יפריש ללא ברכה.

ב. אם מנביטים בבית במנותק מן הקרקע אך במצע גידול כגון אדמה כבול, טוף וכדו' יש להפריש תרומות ומעשרות ללא ברכה.

ג. עלים שצמחו מן הבצל בלא ששתלו אותם אלא כשעמדו בערימה פטור מהפרשת תרומות ומעשרות, ר' תוספות שבת נ ע"ב ד"ה הטומן.

בברכה,

יואל פרידמן