הרחת טבל בשבת

השאלה:

כבוד הרב, שלום. 1. האם מותר להריח פירות טבל? 2. האם פירות טבל שאני מריח מהם מותרים בטלטול בשבת? בכבוד רב, שמואל דוד קספר.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' טבת תשפ"א 10:27

בס"ד

שלום וברכה

רק הנאה של כילוי אסרו בטבל (נחלקו אם דאורייתא או דרבנן) והתירו אפילו להחליק תאנים וענבים בשמן ולא חוששים שמא יהיה בכך הפסד, ק"ו שמותרת הנאה של ריח שאין בכך הפסד.

אפשר לטלטל רק אם ייחד את הטבל ביום שישי וכן הרגיל להריח בו מערב שבת, כפי שאפשר לייחד עפר (שח, לח). נראה שאין לאסור שמא יבוא לאכול את הטבל, מכיוון שהטבל הוא נמצא בפני עצמו וידוע שאסור לאכלו, וגם בימות החול מניח את הטבל בביתו ויכול להנות ממנו הנאה שאין בה כלוי, ואין לגזור גזירות חדשות.