לימונים באביב שמינית

השאלה:

מה דין הלימונים שנמצאים אצלי בגינה, האם שייכים לשביעית או לשמינית?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

לימוני שנקטפים בתקופה זו (ניסן, אייר וסיון תשפ"ג) חלקם חנטו בשביעית ודינם כפירות שביעית וחלקם חנטו כבר בשמינית. משעת החנטה עד ההבשלה חולפים 6-9 חודשים (בהתאם לעונות השנה), כך שבלימונים החונטים בתקופה הקרובה יש ספק אם הם של שביעית או שמינית. למעשה יש לנהוג כדלהלן:

א. הקוטף לימון אחד בתקופה זו יעשר מהלימון עצמו בלא ברכה, וינהג בו גם בקדושת שביעית. כך יצא מכל הספקות.

ב. הקוטף כמה לימונים, ואינו רוצה לעשר מכל לימון בנפרד (כמו באות א), יקטוף לימון קטן מאד שבוודאי חנט בשמינית (ובתנאי שהוא כבר ראוי לאכילה בשעת הדחק), וייחד אותו להפרשה בברכה על שאר הלימונים המסופקים:

  1. יחתוך מהלימון הקטן חתיכה קטנה בכמות השווה למאית מכל הלימונים ומעט יותר (1.2%). ויניחנה בצד לצורך התרומות.
  2. יברך: ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצותיו וציונו להפריש תרומות ומעשרות.
  3. יאמר את הנוסח דלהלן:

הקדמה:

מה שאומר יחול על כל הלימונים שהם טבל וחייבים בתרומות ומעשרות.

תרומה גדולה:

המאית מכל הלימונים הנמצאת בתחתית החתיכה המיועדת להפרשה תישאר טבל. שאר מה שהנחתי בצד הרי הוא תרומה גדולה על כל הלימונים.

מעשר ראשון:

מאית אחת מכל הטבל, הנמצאת בתחתית החתיכה שהוכנה במיוחד להפרשה, ועוד תשע מאיות הנמצאות בכל יחידה של כל לימון, בצד שקרוב לענף  – שהן בסך הכל עשירית מהטבל – הרי הן מעשר ראשון.

תרומת-מעשר:

המאית שהזכרתי, הנמצאת בחתיכת הלימון המיועדת להפרשה,  שעשיתיה מעשר ראשון – הרי היא תרומת-מעשר.

מעשר-שני

עוד עשירית מהטבל שבכל לימון שברצוני לתקן , הנמצא בצד הנגדי לצד של חבור הענף בכל לימון  – הרי הוא מעשר-שני.

חילול מעשר-שני:

מעשר-שני זה בתוספת רבע מערכו - הרי הוא מחולל כל דרגת חיוב בנפרד על פרוטה ורבע בנפרד במטבע המיועדת לי ב"בית האוצר".

  1. לאחר ההפרשה יקח את חתיכת הלימון יעטפנה בשתי עטיפות ויניחנה שתרקיב.
  2. בלימונים הגדולים יש לנהוג קדושת שביעית. בלימון הקטן שממנו חתכנו לצורך הפרשת התרומות, אין קדושת שביעית.