מכירי לוייה

השאלה: שלום לכבוד הרב.. וראש חודש מבורך. רציתי לשאול בעניין נתינת מעשר ללוי. אני מפריש מעשרות מפרות הגינה וכו. האם אפשר לעשות לעצמי, "מכירי לויה". להסכים עם לוי, שהוא יהיה הלוי שלי. וכל המעשר ראשון שלי אני יקנה לו. והוא ירשה לי לאכול אותם? האם זה בסדר? או שצריך גם איזה שהוא תשלום? ואם הוא מוזמן אלינו לסעודות שבת מספר פעמים בשנה מועיל? כמו כן, מה היא הדרך הנכונה לבצע הסכם כזה? תודה רבה בברכת גאולה שלמה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ד' אייר תשפ"ג 7:07

בס"ד

שלום וברכה

הרמב"ם (מעשר פ"ז ה"ה - ה"ז) ביאר שהדרך היא לתת ללוי הלוואה והוא פורע את ההלוואה. מכיווןש שבעל הבית צריך לתת את המעשר ראשון ללוי, אבל כדי שיעזור נושא מכירי לוייה צריך שהוא גם הלווה בעל הבית ללוי מעות, ובזה הדרך הלוי קונה את המעשר ראשון למרות שאין זכוי, כיוון שיש לבעל הבית אצלו חוב מסויים, אבל מהגמ' והרמב"ם משמע שללא זכוי מעות ללוי קודם, על ידי נתינת מעות ללוי אין הזכוי לבדו מועיל אפילו במכרי לוויה.

לכן צריך לעשות הלוואה קודם ולאחר מכן לזכות, ואת פרעון ההלוואה יעשו מהמעשר שיתן בעה"ב ללוי.  יש עוד פרטי דינים שכוללים את ערך הפירות וכדו'.

יש נוסחאות לעשיית הסכם עם הלוי בדפי ההלוואה של אוצר הארץ