חובת מעשר כספים

השאלה:

שלום לכבוד הרב! שאלתי היא האם מעשר כספים הוא חובה הלכתית או מנהג, והאם יש הכנסה מינימלית שרק ממנה ומעלה אדם צריך להפריש מעשר. (משכורתי החודשית נמוכה מאוד אולם אני מתייסרת מאוד על שאיני מפרישה).

התשובה

הרב יעקב אריאל |

מעשר כספים מובא כהלכה בשו"ע אם כי יש הסבורים שמקורו במנהג נפוץ בעם ישראל מדורי דורות (כבר יעקב אבינו אמר "עשר אעשרנו לך"). אם האדם יכול לתת אותו לצדקה - עדיף, ואם לא - שיתננו לשאר מצוות שאין מוטלות עליו. אם מצבו דחוק ביותר והוא בעצמו נצרך לממון זה אינו צריך להפריש מעשר כספים אלא די שיתן לכל אדם השואל ממנו צדקה מתנה מועטת.