מעשר כספים למטרות ציבוריות

השאלה:

ביישובינו מעוניינים לקדם שני פרוייקטים חשובים,
א. בנית בית כנסת קבע.
ב. מערכת מיגון ליישוב (יישוב ביש"ע).
שאלתי היא האם מותר לתרום למטרות אלו מכספי מעשר כספים? שמעתי שרב מסויים פסק בנושא המיגון שיש הבדל בין תושבי היישוב, שהם אלו שיהנו ממערכת המיגון (ולכן אינם יכולים לתרום ממעשר כספים) לבין אנשים מחוץ ליישוב (שכן יכולים לתרום ממעשר כספים).
האם חלוקה זו נכונה ? אם כן, מה ההבדל בין בית כנסת למיגון, הרי גם מבית הכנסת יהנו תושבי היישוב ?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

מעשר כספים מיועד למצוות שאין אדם חייב לקיימן מכספו. אין אפשרות לשלם מיסים למשל ממעשר כספים גם אם המיסים מיועדים לדבר מצוה.
משאלתך לא ברור האם בניית ביהכ"נ והמיגון הוטלו כחובה על כל התושבים שאז אין לממנם ממעשר כספים או שהציבור נקרא לתרום עבורם באופן וולונטרי.
במקרה האחרון יש מקום להבחנה בין ביכנ"ס שהוא מצוה בלבד ומותר לממנו ממעשר כספים לבין המיגון שהוא צורך קיומי. לדוגמא, מיגון רכבו של אדם אינו ניתן למימון ממעשר כספיו.(וכאן נעוץ ההבדל בין התושבים המקומיים שאצלם הוא צורך קיומי לבין אחרים).
כל דברינו מבוססים על ההנחה שכספי המעשר אינם מיועדים לעניים בלבד. הכרעת הפתחי תשובה (יו"ד רמט, ב) על פי החת"ס שאם קבל על עצמו או שנהג ג' פעמים לתרום רק לצדקה חייב להמשיך כך. אולם אם נהג לתת גם לדברי מצוה מותר להמשיך ולתת לדברי מצוה, והעדיף ביותר הוא לתת חציה לצדקה וחציה דברי מצוה.