חילול מעשר שני

השאלה:

מהו הסכום  כסף המינימלי  המספיק כדי לחלל מעשר שני ומה צריך לעשות עם המטבע?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

הסכום המינימלי לחלל מעשר שני הוא פרוטה כפי שכתב הרמב"ם בשם הגאונים (פ"ב מהל' מעשר שני ה"ב). את הפרוטה יש להשליך לים הגדול, הכוונה שיש לאבד את המעשר שני בזה"ז.
בחילול מעשר שני שלו על מטבע שלו (רמב"ם מעשר שני פ"ה ה"א), גם חומש זה אפשר לפדות על הפרוטה, אולם במקרה שאדם הוסיף חומש ולא צריך להוספה זו (כגון, שהמטבע איננה שלו, או הפירות אינם שלו) אזי איננו יכול לפדות על פרוטה, שהרי על ידי כך יוצא שהמעשר עצמו חולל על פחות מפרוטה, לכן יעצו הפוסקים להוסיף עוד רבע, ולחלל את המעשרות הם וחומשם על פרוטה ורבע.
הסבר מפורט (כולל הדגמות והסברים) על נוסח ההפרשה וביצועה אפשר לקבל בתקליטור "תרומות ומעשרות" שהוצא לאור על ידי מכון התורה והארץ, כפר דרום גוש קטיף, טל. 086847325.