לתת מעשר בימינו

השאלה:

שלום רב,

קראתי בתורה שיש כמה סוגי מעשרים:
1) מעשר ראשון שניתן ללויים, ולפי הבנתי אין בו שימוש כיום.
2) מעשר עני שניתן בשנה השלישית והשישית.
לאחר שקראתי על מעשר עני, בדקתי כמה הרווחתי השנה (לאחר מיסים), חילקתי ב-10 ותרמתי.

לאחר מכן אמרו לי שזהו סכום גבוה מדי והגזמתי. להבנתי לא טעיתי, אך אשמח לקבל הסבר.

תודה מראש

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

כל המעשרות ניתנים רק מגידולים חקלאיים, ולא שייכים לכספים.
1. בחקלאות נותנים מעשר ראשון ללוי. המעשר ראשון הוא חולין והלוי יכול לעשות בו כל מה שהוא רוצה.
2. נותנים מעשר עני לעני.

החישוב החקלאי הוא הוא מסובך, כאשר השאלה מאיזה עלות נותנים. באופן עקרוני גם מעשר ראשון וגם מעשר עני נותנים מהיבול לפי שער הזול" ועל כן יש לעשות חשבון, לפי תחשיבים שלנו כולל נסיעה לשטח ואריזה וכדו' ערך הפרי הוא כ 2% משוויו, שאר המרכיבים הם משתנים. על כן לגבי מעשר עני אנו מחשיבים לחקלאים כ 2%. ברור שלאדם פרטי שויי המעשר עני הוא גבוה יותר מחקלאי.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי