נתינת מעשר עני לכוהן או לוי עניים

השאלה:

האם מותר לתת מעשר עני לכוהן או לוי שהם עניים?

התשובה

הרב איל בן דוד | תשרי תשע"ד

בשו"ת 'בנין ציון', נשאלה שאלה מאת בנו של המחבר על נושא זה:[1]

נסתפקת בני אם עניי כהנים ולוים יש להם חלק במתנות עניים ובפרט במעשר עני מפני שלא מצאת דין זה מפורש ברמב"ם ובפוסקים... מכ"מ הנחת בצ"ע מפני שבפוסקים לא הוזכר הדין.

והנה, מפורש הדבר בפסוק[2]:

מִקְצֵה שָׁלֹשׁ שָׁנִים תּוֹצִיא אֶת כָּל מַעְשַׂר תְּבוּאָתְךָ בַּשָּׁנָה הַהִוא וְהִנַּחְתָּ בִּשְׁעָרֶיךָ. וּבָא הַלֵּוִי כִּי אֵין לוֹ חֵלֶק וְנַחֲלָה עִמָּךְ וְהַגֵּר וְהַיָּתוֹם וְהָאַלְמָנָה אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ וְאָכְלוּ וְשָׂבֵעוּ לְמַעַן יְבָרֶכְךָ ה' אֱלֹהֶיךָ בְּכָל מַעֲשֵׂה יָדְךָ אֲשֶׁר תַּעֲשֶׂה.

ומפורש הדבר אף ברמב"ם, בסוגיה אחרת, כבדרך אגב[3]:

שדה של גידולי תרומה חייבת בלקט שכחה ופאה ובתרומה ומעשרות ובמעשר עני, ועניי ישראל ועניי כהנים נוטלים ממנה מתנות אלו, עניי כהנים אוכלין את שלהם ועניי ישראל מוכרין את שלהם לכהנים בדמי תרומה והדמים של עניים, וכן בן לוי מוכר המעשר שלו לכהנים.

נמצא אפוא שלהלכה, פשוט שאפשר לתת מעשר עני לכוהן או לוי עניים

[1].     שו"ת בנין ציון, החדשות סי' נד.

[2].     דברים יד, כח-כט. כן העיר ערוך השולחן, הל' זרעים סי' יד סעי' יא.

[3].     רמב"ם, הל' תרומות פי"א הכ"ז.