פירות שנופלים מהגינה של השכנים

השאלה: שלום הרב, במנוי של אוצר הארץ התשלום הבסיסי עבור מעשר עני מסתכם בארבעים ש"ח לשנה. לנו בחצר יש כמות יחסית גדולה של עצי פרי- 18. האם אנו יכולים להניח שסכום הכסף הנ"ל מספיק עבור עצי הפרי שלנו (איננו יודעים כיצד עלינו להעריך את הסכום, שהרי הוא אינו לפי המחיר בשוק..). עצי הפרי הם: תפוזים - 3, מנגו- 2, לימונים- 3, גפן- 2, פומלה, קלמנטינה, רימון, אבוקדו, אתרוג, פקאן ותאנה. יש לציין שבחלק מהעצים היבול לא רב, ויש שנים שאין בכלל. ואילו באחרים ישנו יבול יפה. שאלה נוספת- לשכנינו יש עץ מנגו שנוטה לחצר שלנו. הרבה מפירותיו נופלים לחצר שלנו (חצר משותפת שלנו וסבתנו). השכנים לא מעוניינים בפרות ומאפשרים לנו להשתמש. האם עלינו להפריש מהם מעשרות, וא"כ אם ברכה או בלי? תודה רבה.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ז' אלול תשפ"א 11:46

ב"ה

לכבוד

רפאל מיוחס שלום וברכה

בתשובה לשאלותיך:

א. המנוי אכן עבור שווי מעשר שנתי בסך 40 ש"ח עפ"י המחיר הסיטונאי (שער הזול). כשהתחשיב נעשה על על בסיס הערכה והסכמה של הלוי, ובתנאי שאין כאן הערמה גמורה. לכן אם שווי הפירות שבגינתכם הוא מתאים לכך אין צורך שתוסיפו על דמי המנוי הנ"ל. אך אם להערכתם שווי הפירות גדול יותר בצורה משמעותית, אתם יכולים להוסיף על דמי המנוי באופן יחסי, לפי התחשיב הנ"ל.

ב. פירות שנופלים מהשכן אינם הפקר כיוון שהם נופלים לרשות שלכם ולא לרשות הרבים, לכן נתינת רשות מתירה את הפירות באכילה, אך אינה פוטרת מהפרשת תרומות ומעשרות.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב