לאכול מפירות העצים /ירקות בגינה ללא מעשר

השאלה:

לרב שלום וברכה

יש לנו גינה מגודרת האם יהיה מותר לנו לאכול מפירות העצים / ירקות בגינה ( בלי להכניס לבית) ובאיזה כמות ללא מעשר או שנצטרך לעשר בגלל שיש לזה דין של חצר המשתמרת ?

תודה בנימין

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | תמוז תשע"ד
ב"ה
לבנימין
שלום וברכה,
אכן החצר שלכם מוגדרת חצר המשתמרת, הקובעת למעשר. אך בתנאי שקוטפים שתי פירות יחד אפילו אם תאכלו בחצר. לפיכך אם אתם קוטפים פרי ואוכלים אותו בחצר ולא מכניסים לבית, ואחר כך קוטפים את השני ואוכלים בחצר וכן על זו הדרך - אתם פטורים מחובת ההפרשה. אך כל זה מדובר בפירות שאוכלים אותם כמות שהם - אך פירות שמורכבים מגרגרים כמו ענבים ורימונים, כל גרגר נחשב פרי אחד, ולכן מותר יהיה לקטוף ענב ענב ולאכול בלא מעשר - אך אם קוטפים שני ענבים יחד ובודאי אם קוטפים אשכול שלם - חייבים במעשר. ולמעשה כך הדין גם בפירות הדר המתחלקים ונאכלים פלחים פלחים - שאם קוטפים פרי אחד - הדין כאילו קטפנו אשכול ענבים שלם וחייבים לעשר גם אם אוכלים בחצר.
בברכת התורה והארץ
אהוד אחיטוב