ברכה על הפרשה חוזרת של מעשר עני

השאלה:

אדם שטעה בלשונו ואמר שמפריש מעשר שני במקום מעשר עני, מה יברך שיחזור ויפריש שוב[1] ?

[1]. ראה בתשובה הקודמת.

התשובה

הרב איל בן דוד | תשרי תשע"ד

כתב הרמב"ם[1]:

המפריש מעשר זה מברך תחלה כדרך שמברכין על המצות וכן מברך על מעשר שני ועל מעשר עני ועל מעשר מן המעשר מברך על כל אחד בפני עצמו, ואם הפריש הכל זה אחר זה מיד ולא סח ביניהן כוללן בברכה אחת ומברך להפריש תרומות ומעשרות.

למדנו מדברי הרמב"ם שלהפרשת מעשר עני יש ברכה מיוחדת, ובהפרשה רגילה הוא מברך ברכה כוללת, שבה הוא יוצא ידי חובה גם על הפרשת התרומה ומעשר ראשון וכו'. אם כן אדם שטעה בלשונו ולא אמר 'מעשר עני', צריך לחזור ולהפריש, ויברך 'אשר קדשנו במצותיו וציונו להפריש מעשר עני' (ב- ל')[2]. אולם לשיטת הרמב"ם עליו לברך כך דווקא אם מפריש מעשר עני משלו, אבל אם מפריש מעשר עני משל אחרים, מברך 'על הפרשת מעשר עני' (ב- 'על')[3].

[1].רמב"ם, הל' מעשר פ"א הט"ז.

[2].ר"ש וריבמ"ץ, מעשר שני פ"ה מי"א. דרך אמונה, הלכות מעשר פ"א ס"ק ק"ח.

[3].רמב"ם, הל' ברכות פי"א הי"ב.