מעשר מפירות של מעביד

השאלה:

האם עובד במשמרת שהמעסיק הניח לו פירות (שתייה וכדו’) לשימושו יכול להפריש מעשר על כל ערימת הפירות שמונחת שם ובכך לא יצטרך לעשר על כל פרי שייקח, או שיש בזה גזל המעביד (עישור שלא מדעתו), והאם התשובה שונה אם מדובר בחברה גדולה שמרוויחה סכומים גדולים (למשל חברת היי-טק), מתפלל אצלנו בביה"כ שאצלו היה המעשה טען שזה אסור אך עניתי שלפי דעתי זה הפסד זניח לבעה"ב. האם עניתי נכון?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

ברור שכל מה שמקבל אורח הופך להיות שלו וקניינו ולכן יכול להפריש ממה שאדם אוכל על פירותיו. אולם שאלתך היא לגבי שאר האנשים שיבואו ויאכלו בעתיד האם יש לומר שבעה"ב נתן רשות להפריש בעבורם. אמנם תלוי הרבה כיצד המפעל מתנהג, אם המפעל ובעליו בד"כ מעוניינים להטיב עם הפועלים ולא להכשילם באכילות אסורות, דואג שיגיע רק אוכל כשר (שהוא מבזבז מעט יותר מכספו עבור כך), נראה שאפשר להגדיר זאת כנתינת רשות להפריש (כמות מועטת) כדי שלא יאכלו איסורים. אמנם מכיוון שבעל המפעל צריך שיהא מודע לכך שבכך הוא מקיים מצוות הפרשה, נראה לי שיש להודיע לבעלי המפעל שאתה מפריש עבור כולם, ואז הדבר יהא חלק מבחינה הלכתית.

בברכת התורה והארץ

הרב יהודה הלוי עמיחי