נוסח הפרשת תרו"מ

השאלה:

שלום,

בנוסח ההפרשה, לגבי מעשר ראשון אומרים: "המאית שהזכרתי ועוד תשע מאיות בצד העליון של מה שברצוני לתקן, הרי הן מעשר ראשון." לכאורה זה יוצא יותר מעשירית, שהרי מייחדים פה עשירית מהשלם, אולם זה צריך להיות עשירית ממה שנותר לאחר שחיסרנו מהשלם את המשהו של התרומה הגדולה.

תודה,

רן

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | תמוז תשע"ד

ב"ה

לרן שלום וברכה,

אכן המאית ועוד תשע מאיות שנהפכות למעשר הם ממה שנשאר אחרי הפרשת תרומה גדולה. אך עיקרון זה בא לידי ביטוי בנוסח ההפרשה שנדפס על ידינו (שהוא מתאים בעקרונות שלו לנוסח השו"ע), כי בשעשה שאדם אומר בנוסח: "המאית הנמצאת בתחתית מה שהנחתי בצד תישאר בינתיים טבל, שאר מה שהנחתי בצד הרי הוא תרומה גדולה על הכל". אם כן "המאית" מתייחסת למאית מהפירות שהוא אמור לאכול בסופו של הנוסח, והם מה שנשאר בסל או בשקית אחרי שכבר מראש הוא הסיר גם את המאית וגם מה שמיועד לתרומה גדולה.

יוצא שבשעה שהוא אומר משפט זה גם החלק המיועד להיות תרומה גדולה הוא כבר לא בפירות שברצונו לתקן. כך שלאחר מכן כשהוא אומר "המאית שהזכרתי ועוד תשע מאיות בצד העליון של מה שרצוני לתקן - הרי הן מעשר-ראשון" הם בדיוק עשירית ממה שהוא יאכל.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב