עירוב זיתים מעושרים ולא מעושרים

השאלה:

אחותי קטפה זיתים מכמה עצים, אבי עישר חלקם ואז אחותי עירבה וכבשה אותם. נמצא באותו הכלי זיתים מעושרים ושאינם מעושרים. אנחנו קיבלנו ג"כ צנצנת עם זיתים.
1. כיצד מעשרים מכלי שבו יש פירות מעושרים ושאינם, במידה ולא ניתן להבדיל ביניהם?
2. פירות שכבר חולקו לכמה אנשים, כל אחד צריך להפריש לבד או אחד יכול להפריש בעבור כולם?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. צריך לבדוק האם העצים שהאחות קטפה היו חייבים בתרו"מ כלל, אם העצים המדוברים הם הפקר אין צורך להפריש תרו"מ. במדה והעצים חייבים בתרו"מ יש לנהוג כדלהלן:
2. העצה הטובה ביותר היא שהאחות תקטוף עוד זיתים מאותם העצים (או דוגמאתם בדרגת חיוב שווה) ויפרישו מהזיתים החדשים על כל כמות הטבל שהייתה בשעת ההפרשה של האב. בשעת ההפרשה יגידו שההפרשה היא על כל הטבל (היכן שהוא).
3. אפשרות נוספות אם עדיין לא אכלו מהזיתים היא שהאב ישאל על ההפרשה ולאחר מכן יפריש שוב כל כל הכמות. אדם יכול להפריש על של חברו ולזכותו בהפרשה.
4. במקרה שכבר אכלו חלק מהפירות, אפשר בשעת הדחק שכל אחד יפריש מיניה וביה על כל גודל הצנצנת שברשותו.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי