שעת החיוב בתרו"מ לפירות הגינה

השאלה:

שלום, בגינת ביתנו מס' עצים, כגון: ענבים, תאנה, אגוז, לימון, בננות. אבקש לדעת ממתי הפרות מתחייבים בתרומות ומעשרות, האם משעת הקטיף \ לקיטה או משעת הכנסה לבית או שמה לא זו ולא זו אלא משעת הכנסה לכלי? בתודה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | אב תשע"ד

ב"ה

שלום וברכה,

אם מדובר בחצר פרטית שאנשים אינם יכולים להסתובב בה חופשי - מותר לאכול בה מתחת לעץ מהפירות שציינת - דווקא אם הוא קוטף פרי בודד ואוכל אותו לפני שהוא קוטף את השני. כנ"ל גם בענבים אם הוא קוטף עינב בודד ואוכל אותו לפני שהוא קוטף את העינב השני. אולם אם הוא מחזיק שני פירות יחד מתוך מטרה לאכול אותם בחצר - אסור לו לאכול בחצר, אלא יפריש מהם תחילה תרומות ומעשרות, ורק אח"כ יכול לאכול מהם. כנ"ל אם הוא קטף והכניס לכלי ורוצה לקחת פרי בודד בכל פעם - הוא רשאי לעשות כן, אך אם יקח שני פירות יחד יהיה חייב לעשר אותם.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב