תרומות ומעשרות בגינה פרטית

השאלה:

שלום וברכה
לפני כשנה עברנו מעיר למושב ותיק. יש לנו בגינה עצים שכל פעם מניבים מעט פירות.
השאלה: אני מכניסה הביתה מידי פעם 5-6 לימונים, האם הגיוני לתת מעשר חצי לימון? ז"א לו היה ביהמ"ק קיים הייתי מחפשת עכשיו כהן לתת לו חצי לימון או לימון אחד שלם? כנ"ל עם עץ התאנים שמניב כמה תאנים בודדות מידי כמה ימים וכו, יכול להיות שיש לעשר רק מכמות מסויימת או לחקלאי שזה העסק לו והוא מוציא בכל יום עשרות ק"ג.
אשמח להבין יותר. (כרגע בכל מקרה מעשרת)
תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

צדקת בדבריך שתמיד יש לעשר, ואין משמעות לגודל הפירות ו/או הירקות הנלקטים, כיוון שכל פרי אסור באכילה עד שנפריש ממנו תרומות ומעשרות. ולכן גם מספר פירות צריך הפרשה כיוון שבלא הפרשה יש איסור אכילה על הפירות. אמנם יש עוד דרך והיא להפריש מראש, אבל זה נעשה רק בשעת דחק.
לגבי הנתינה אני מציע לך להרשם כמנוי בבית האוצר שם ידאגו לך על מעשר ראשון ושני כך שרק תצטרכי להגיד את הנוסח ולהפריש מאית מהפירות, ואם את קוטפת 10 פירות (כדוגמא) יש לתת 1.2% אחוז מהפירות דהיינו קצת יותר מעשירית הפרי.
אולם מתוך שאלתך אני תמהה לעניין הלימונים. כידוע כל הלימונים הנקטפים כעת (צהובים בשלים) הם חנטו שנה שעברה, כך שכל הלימונים קדושים בקדושת שביעית וממילא אין בהם תרו"מ, אלא א"כ אלו למונים מסחריים שעשו בהם היתר מכירה, אבל בד"כ בחצרות לא עשו היתר מכירה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי