תרומות ומעשרות בשמן זית

השאלה:

בידינו שמן זית ביתי, שאיננו יודעים אם הופרשו ממנו תרומות ומעשרות כראוי. האם ניתן להשתמש בו עבור הדלקת נרות שבת, או שגם שמן למאור חייב להיות מעושר, ובמקרה וצריך לעשר בכל מקרה, האם אפשרי לעשרו וכיצד? (איננו יודעים באיזו שנה גדלו הזיתים)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

מכיון שהשמן מיועד גם לאכילה, על כן צריך להפריש ממנו תרומות ומעשרות, נראה לי שתפרישו בלא ברכה, ולגבי מעשר שני ומעשר עני תתנו תנאי שאם חייב מעשר שני הרי זה מחולל על פרוטה וחומש, ואם צריך מעשר עני הרי זה מעשר עני. אין חובת נתינה הן לעניין מעשר ראשון הן לעניין מעשר עני.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי