תחשיב פירות בנתינת המעשרות באמצעות בית האוצר

השאלה: בהמשך לתשובה של הרב אחיטוב ובה כתב: בתשובה לשאלותיך; 1. הפירות על העץ בתקופה זו הם בוודאות מעשר עני. אמנם יש שחששו שצריך לומר גם מעשר שני וגם מעשר עני בגלל המחלוקת במניין שנות השמיטה. אך חומרא זו נתונה במחלוקת, ויש פוסקים שהתנגדו לה, בגלל שיש מסורת מהי שנת השמיטה וכתוצאה מכך מהן שנות המעשר שבשאר ששת השנים. 2. ההפרשה של התרומות ומעשרות כולל מעשר עני היא על פי נוסח הפרשה שחוץ מהתרומה גדולה והתרומת מעשר, אין הסרה בפועל של המעשרות, אלא קביעת מיקום בפירות וקריאת שם. התועלת של השימוש בקרן היא בקיום מצוות נתינת המעשרות; הן מעשר ראשון ללוי והן מעשר עני לעניים. כשהנתינה מתבססת על כך שהלוי והעניים זוכים באמצעותינו עפ"י היסוד ההלכתי של "מכירים" (מכירי לוייה, ומכירי עניים). ולפי כיוון שהמנוי מתחייב לתת את מעשרותיו דרכנו הוא נקרא "מכירי לויים" ו"מכירי עניים". וכיוון שכך בשעה שהוא קורא שם למעשר ראשון ומעשר עני, הלוי והעניים זוכים במעשרות דרכנו, והם מסכימים שהפירות יישאר אצל מנוי, ובכל פעם שווי המעשר מתקזז מדמי המנוי שהם בעצם הלוואה מראש ללוי ולעניים. רציתי לשאול: א. אז למעשה מספיק שאני אומר את הנוסח ה"סטנדרטי" שלכם ואני מדלג על הקטע שהכנסתי פה לסוגריים - "עוד תשעה ... (הרי הן מעשר שני, ואם צריך להפריש מעשר עני) - הרי הן מעשר עני - נכון? ב. "ובכל פעם שווי המעשר מתקזז מדמי המנוי שהם בעצם הלוואה מראש ללוי ולעניים" - אבל מה עם שווי מעשרות מגיע ליותר מדמי המנוי (שקורה בקלות במלך השנה) ? תודה רבה, יונתן קירש

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ט"ו שבט תשפ"ב 10:31

ב"ה

שלום וברכה, בתשובה לשאלותיך:

1. אכן אם לא חוששים לספק השנים, אזי השנה אתה מדלג על מעשר שני וישר אומר את הנוסח למעשר עני.

2. שווי המעשר מתקזז גם אם אתה לא אומר כלום, אך זה ודאי משובח לזכור זאת. בנוגע לתחשיב של המעשרות, אנו מחשבים רק את השווי של פירות הטבל וודאי שצומחים בגינה שלכם והתחשיב הוא לפי שער הזול. כשלפי תחשיב זה בגינה ממוצעת שווי המעשר של שער הזול אינו עולה על 40 ש"ח. כאשר מדובר ששווי כל הפירות בגינה הוא 400 ש"ח במחיר סיטונאי.

אין אנו מחשבים שווי מעשר של פירות שמפריש מחמת הספק, כי לגביהם אין חובת נתינה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב