תערובת פירות שבחלקם הוכנסו לבית דרך החלון

השאלה: שלום וברכה, יש לי עץ ליד החלון. קטפתי מעט מהפירות דרך החלון, והרוב נקטף בחצר ונכנס דרך הפתח. כעת הפירות מעורבים זה בזה, אם כי יש פירות שבוודאות נכנסו דרך הדלת. כיצד יש להפריש תרו"מ במצב זה? [ראיתי בדרך אמונה (מעשר פ"ד ה"א) בשם החזו"א שאפילו אם מוציאים את הפירות ומחזירים אותם דרך הדלת זה לא משנה את מעמדם. ואמנם הוא מביא שם דעה שמה שנכנס דרך החלון נפטר לעולם, ולפי"ז אפשר פשוט להפריש מהחייב על החייב ותו לא, אבל לפי הדעה שמדרבנן זה עדיין אסור באכילת קבע, אולי יש בעיה להפריש משאר הפירות על הפירות שנכנסו מהחלון].

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ד אדר תשפ"ב 11:09

ב"ה

שלום וברכה

תיקח פרי שודאי נכנס דרך הדלת שיש בו קצת יותר מ 1% מכלל התערובת. ואם אינך מזהה מה נכנס דרך הדלת. תקטוף פרי בכמות כזאת מהעץ או תבקש מהשכנים שירשו לך לקטוף מהעץ שלהם. ותאמר לפני אמירת הנוסח שמה שאייחד למעשר ראשון ולמעשר עני יחולו בכל פרי בנפרד. לאחר מכן תאמר נוסח הפרשה רגיל בברכה. ואם אין אפשרות כזאת תפריש מיניה וביה, כפי ההבנה הפשוטה ברמב"ם בהלכות מעשר שבמצב שאין אפשרות לתקן ממקום אחר את התערובת אפשר להפריש מיניה וביה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב