תרומות ומעשרות בפירות השסק

השאלה: יש לנו עץ שסק בגינה הפירןת שלו הבשילו עכשיו, איך נדע איזה שנת מעשר הוא שני או עני ? (אני לא יודעת מתי הייתה החנטה שלו..) בברכה מוריה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ח אייר תשפ"א 9:44

שלום רב,

בשסק, בשקד ובמיני פירות כדוגמתן יש בעיה בשנים מסוימות שחלק מן הפירות חונטים לפני ט"ו בשבט וחלקם חונטים לאחר ט"ו בשבט. הבעיות במקרה זה הן שאין יודעים אם יש להפריש מעשר שני או מעשר עני. ועוד שאין להפריש משנה אחת על חברתה. יש בכך דיונים שונים ומחלוקות רבות, אך למעשה, יש להפריש גם מעשר שני וגם מעשר עני. אומרים את כל נוסח ההפרשה ובנוסח כתוב 9/100 וכו' הרי הן מעשר שני ואם הן חייבות במעשר עני הרי הן מעשר עני. לאחר מכן מחללים את המעשר שני על פרוטה ואין מברכים על החילול מחמת הספק. ור' במאמר שכתבתי בס' התורה והארץ ב קישורית מצ"ב.

בברכה,

יואל פרידמן