תרומות ומעשרות מלימונים שנועדו למיץ

השאלה: שלום רב, קטפתי 3 לימונים מהעץ בגינה, ואני יודעת כדי שיהיו מותר להשתמש בהם (להכין מהם מיץ וכו) אני חייבת לעשר. ויש לי 2 שאלות 1. מאיזה כמות של פירות יש חובה לעשר? 2. מה בדיוק אני צריכה להגיד כשאני מעשרת? (אני יודעת שיש מעשר עני, מעשר שני ואני לא יודעת מה בדיוק לעשות)

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י' אב תשפ"א 10:33

ב"ה

לכבוד

גב' ליאל חדד

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלותייך

1. באופן עקרוני כאשר הפירות אסורים משום טבל הרי שקיימת חובת הפרשת תרומות ומעשרות מכל כמות של פירות,  לכן במקרה הנידון גם כשקוטפים שלושה לימונים לצורך סחיטה צריך להפריש תרומות ומעשרות.

אכן, קיימים מקרים בהם אין הפירות אינם אסורים באיסור טבל, כגון כשאוכלים אכילת עראי במטע, או כשקוטפים פרי בודד ואוכלים אותו תחת העץ בחצר, שאז אין חיוב הפרשה (ובתנאי שזה פרי קטן וגם שהוא לא נאכל פלחים פלחים).

אך במקרה הנידון בשאלתך הלימונים חייבים בהפרשת תרומות ומעשרות, הן משום שאת קטפת בחצר יותר מלימון אחד, הן משום שאת מכניסה אותם לבית והכנסה לבית אפילו של פרי אחד מחייבת בהפרשה. בנוסף לכך את קטפת את הלימונים להכין מהם מיץ ואין זה נחשב אכילת עראי. וכל אחד מהנימוקים הללו הם סיבה לחייב בתרומות ומעשרות את הלימונים שקטפת.

2. לגבי לימונים שנקטפים עכשיו חלקם התחילו לגדול לפני ט"ו בשבט ואולי הם מעשר שני. לכן את צריכה לקרוא שם גם למעשר שני וגם למעשר עני.

המשמעות המעשית היא, שלאחר שתחתכי מעט יותר מ 1% מאחד הלימונים על כל הלימונים, תברכי את הברכה הראשונה על ההפרשה ואז תאמרי את כל הנוסח כולו (תשע מאיות בצד התחתון של מה שברצוני לתקן הרי הן מעשר שני ואם צריך מעשר עני הרי הן מעשר עני) ותמשיכי לומר גם את נוסח הפדיון (מה שקבעתי למעשר שני וכו' ) בלי הברכה השנייה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב