תרומות ומעשרות מעלים של סלק ומעלים של שום

השאלה: בוקר טוב הרב. 1) האם העלים שגדלים על הסלק (לא מנגולד, אלא העלים של הסלק) חייבים בתרומות ומעשרות? העלים הללו הם מצד אחד לאכילה מצד שני לא מוכרים אותם בסופרים ובשווקים. 2) שום שנקטף טרם זמנו- לאחר חודשים- האם הוא חייב בתרומות ומעשרות? 3) האם עלי השום חייבים בתרומות ומעשרות? תודה רבה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ז טבת תשפ"א 21:27

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלותיך:

1. אודות חיוב הפרשת תרומות ומעשרות מהעלים של הסלק אדום שמשווק למאכל כשורש, והעלים שלו אינם משווקים.

תשובה: ראשית יש להקדים, הסיבה שהעלים הללו אינם משווקים, כי מתברר שכאשר השורש והקלח של הסלק האדום ראוי לשיווק, העלים שלו כבר לא ראויים לאכילה, אף שבצעירותם הם ראויים למאכל כאשר השורש הנאכל עדיין קטן.  לעומת המנגולד (מה שקרוי בפי העם "סלק-עלים") שזהו זן של עלי סלק מבוייתים, שגם כשהעלים גדולים הם ראויים לאכילה. מצד אחד מדובר על עלים שהם נחשבים אותו מין מבחינת דיני כלאים,  ואין להשוות זאת לצמחי בר שאף אם אדם יגדל אותם בגינה ויאכל אותם נאמר לו ש"בטלה דעתו אצל כל אדם", כי זהו מין שונה שאף אחד אינו אוכל, לעומת זאת העלים של הסלק האדום הם אותו מין של "סלק עלים" ולכן אם בפועל אתם אוכלים את העלים של הסלק האדום, עליכם להפריש תרומות ומעשרות, אך ללא ברכה, כי אנשים אינם רגילים לאכול אותם.

2. שום שנקטף טרם זמנו, אם הוא ראוי לאכילה צריך להפריש ממנו תרומות ומעשרות, כמו מיני הירקות שמתעשרים קטן כגדול.

3. עלי שום אינם חייבים בהפרשת תרומות ומעשרות כי עלים אלו אין דרך בני אדם לאכול מהם כלל.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב