גפן שתול מעל בטון

השאלה:

יש לי גפן בגינה, שאותו שתלתי בערב שמיטה הקודמת. הוא ממוקם ליד דופן הגינה. הגפן מעולם, בכל שבע השנים, לא נתן פרי, ומעולם לא ראיתי עליו פרח. במסגרת טיפול יסודי בגינה, הגנן חפר וגילה שבכל האיזור שמתחת לגפן יש שכבת בטון בעומק של כ-30 ס"מ. באופן זה אין הרבה סיכויים שהגפן יוכל לתת פרי. האם מותר לעקור את הגפן?

ובנושא אחר, האם יש בעיה הלכתית של כלאיים, עם העובדה שהדשא שבגינה ממוקם מאד קרוב לגפן?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

הרמב"ם (הל' מלכים פ"ו ה"ט) שכל גפן שאיננה מניבה כמות מסוימת הרי זה מותר לקוצצו. גפן שאיננה מניבה דינה כפי שכותבת הגמ' (ב"ק צא ע"ב) שצריך שווי מסויים, אולם בשאלתך איננה מניבה כלל, ודינה כדין אילן סרק שמותר לקצצו. אולם גם אילן סרק אין לקוץ בכדי, על כן נראה שאם אפשר יש להעביר את הגפן ממקום למקום אחר בגושו, ובכך אין כל חשש.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי