עץ שנעקר

השאלה:

היה לי עץ תפוז ננסי שלא היה מוציא כמעט פרי ומה שהיה מוציא היה נגוע בחרקים.קראתי לגנן ערבי שאני מכיר וביקשתי אם יוכל להעביר אותו .הוא אמר שאין לו לאן והוא מעדיף לקצוץ אותו עד למטה ולשים לו חומר רעיל .וזה אומנם מה שהוא עשה .העץ הזה לא היה לי בו שום שימוש .האם זה שנעשה ע"י גוי זה בסדר .תודה

התשובה

הרב דוד אייגנר | ו' ניסן תש"פ 0:06

ב"ה

שלום וברכה

כפי שמובן ממכתבך השאלה כאן היא עקרונית ולא נוהגת הלכה למעשה מכיוון שהעץ עצמו כבר מת, על כל פנים נכתוב כאן את העקרונות.

עקירת עץ פרי אסורה מהתורה, איסור בל תשחית, עם זאת יש אפשרות לעיתים לקצוץ עצי פרי כשהדבר נצרך.

ניתן לקצוץ עץ פרי שלא מניב או שפירותיו אינם ראויים למאכל, אך זאת בתנאי שמוודאים שהעץ מקבל את כל התנאים הנחוצים עבורו, מבחינת השקייה, מים, טיפול במזיקים וכדומה, ורק לאחר שוידאנו שהוא מקבל את כל התנאים הראויים לו ובכל זאת הוא אינו מניב ניתן לעקרו, ויש לבצע עקירה זו על ידי גוי.

במקרה זה, לאחר שהעץ כבר נחתך, הדבר הטוב ביותר הוא לשתול עץ אחר במקומו, שלפחות לפי חלק מהפוסקים אין פה השחתה מכיוון ששתלת עץ אחר.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר