עקירת עלי סברס שהשרישו

השאלה:

יש לי בגינה סברס שניטע לצורך הפרי [לא לגדר], בעת הקטיף יש שלא נזהרים ונופלים עלים מן העץ על הקרקע ואח’’כ משרישים וצומחים. אני מעדיף לעוקרם ולפנותם ובכך להשמר מאיסור ערלה עתידי, ולצמצם את רוחב הסברס המתפשט. מותר לעקור אותם או שיש בכך משום בל תשחית?
בכלל מאיזה שלב של גדילת הצמח יש איסור בל תשחית? [כיוון שלעיתים קרובות צומחים להם עצי פרי ללא רצוני]
כמו כן, אם גדל עץ סמוך מאוד לעץ אחר עד שאולי הוא מסכן את חברו- מותר לי לעקור אותו?
ועץ שצמח סמוך למבנה ועלול ברבות השנים לפגוע בו, מותר לעקור אותו?
בתודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'
מכיוון שלדעת הנצי"ב העמק דבר שופטים כ, יט, אין מלקות בעץ שעדיין לא עושה פרי, ומכיוון שניטע של מדעת, וא"כ יתכן שאין לו הגדרת עץ, לכן נראה שאפשר לעקור, בייחוד שאתה רוצה שלא יתפוס רוחב, ועל כן נראה שאפשר לעקור במצב כזה את הענפים שנטעו שלא מדעת.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי