עקירת עץ שנגוע במאלסקו

השאלה:

האם מותר לעקור עץ תפוזים שנמצא בשלבי גסיסה אחרונים (עדיין קצת ירוק אבל כמוש מאוד מאוד ונשירת עלים). עקב נראה מחלת מאלסקו . (שתי עצי לימונים מתו בעבר באותו מקום). כדי להחליף את האדמה ולשתול שם עץ אחר?

התשובה

הרב דוד אייגנר | ט"ז אלול תשע"ז 9:38

ב"ה

שלום וברכה!

מחלת המאלסקו היא מחלה חשוכת מרפא לעצים, ולאחר שהעץ נדבק אין אפשרות לרפא אותו, מכל מקום, היא לא פוגעת בכל ההדרים אלא בעיקר באתרוגים, לימונים וקליפים. אם העץ שלך הוא מזנים כגון שמוטי, ולנסיה או טבורי אזי רוב הסיכויים שמדובר במחלה אחרת שיתכן שהיא ניתנת לריפוי. אם מדובר בקליפים כגון, אור, אורה, נובה, אודם אזי יתכן שמדובר במאלסקו.

למעשה, במקרה והעץ בוודאי מת ולא ניתן לראות בו סימני חיות מותר להוציא אותו גם על ידי יהודי ולשתול עץ אחר (אולי תיקח עץ ממשפחה אחרת ולא ממשפחת ההדרים).

אם העץ עדיין חי ויש סיכוי מסוים להצילו עדיף לעקור אותו על ידי גוי ולשתול שם עץ אחר.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר