גידול ירקות בגינה פרטית

השאלה:

שלום וברכה, יש לי מס' שאלות בוגע לגידול ירקות ועלים בגינה. 1.בעניין כלאיים,מה המרחק הנדרש בין ירקות עלים,תבלינים,וירקות ממש? 2.האם חובה לעשר עלי תבלין כגון נענע וכד' כשמשתמשים בהם לטיבול או לצורך הכנת תה וכד'? 3.האם ישנה דרך לבדוק עלים ירוקים מהמצאות חרקים (חסה,כרוב,פטרוזליה וכד'),בגידול ביתי ללא ריסוס,חממה וכד'? תודה רבה ויישר כח

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ב תשרי תשפ"א 9:12

ב"ה

שלום וברכה

1. בגינה פרטית, המרחק הנדרש בין רוב מיני הירקות הוא טפח וחצי (כ13 ס"מ), אלא אם כן מדובר בתבואה ובקטניות, שאז יש להרחיק 6 טפחים בינן למינים אחרים, ובמינים המתפשטים (בעיקר ממשפחת הדלועיים) יש בנוסף להרחקת טפח וחצי ליצור מחיצה שתיצור הבדל נוסף בין המינים, או להרחיק 4 אמות בנוסף לטפח וחצי.

2. צמחי תבלין הנאכלים מצד עצמם כגון נענע וכדומה יש להפריש בברכה. צמחי תבלין שאינם ניכרים אך נותנים טעם ונבלעים במאכל יש להפריש בלא ברכה. צמחי תבלין שהשימוש הוא רק במיצוי שלהם (לואיזה וכדומה) לרוב הפוסקים אין צורך להפריש, לדעת הגר"מ אליה יש להפריש, בלא ברכה.

3. ניתן לנקות ירקות עלים שגדלו בגינה פרטית, יש להשרות את הירק 3 פעמים במי סבון, לשטוף בין השרייה להשרייה, ובנוסף לבדוק באופן מפורט מול מקור אור טוב כדי לוודא שאין חרקים שנכנסו לתוך העלה (מנהרנים למיניהם).

שנה טובה

דוד