א. במה חמור כלאי הכרם משאר סוגי הכלאיים? ב. במה שונה ''תוצאת האיסור'' בכלאי בגדים משאר איסורי כלאיים?

השאלה:

א. במה חמור כלאי הכרם משאר סוגי הכלאיים? ב. במה שונה ''תוצאת האיסור'' בכלאי בגדים משאר איסורי כלאיים?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט' אייר תשע"ח 10:24

שלום

כלאי הכרם חמורים ששלא רק אסור לזרוע ולקיים אלא הגידולים אסורים בהנאה  ומשום חומתם חכמים אסורו זאת אף בחו"ל, כפי שנפסק ברמב"ם (הלכות כלאים פרק ה הלכה ד): "ולמה אסרו כלאי הכרם [בחוצה לארץ ולא אסרו כלאי זרעים] מפני שכלאי הכרם חמורין הם שאם נזרעו בארץ ישראל הרי הן אסורין בהנאה וכיון שהן אסורין בהנאה בארץ אסרו לזרען בחוצה לארץ".

כלאי בגדים  האיסור הוא רק ללובשם או להתכסות בהם אך עצם עשיתם וקיומם מותר, ופי שנפסק ברמב"ם (הלכות כלאים פרק י הלכה יב): "כלאי בגדים מותר לעשותם ולמוכרם ואין אסור אלא ללובשן בלבד או להתכסות בהן שנאמר לא תלבש שעטנז, ונאמר לא יעלה עליך, העליה שהיא דרך לבישה אסור אבל עליה שאין דרך לבישה כגון אהל שהוא כלאים מותר לישב תחתיו, וכן מותר מן התורה לישב על מצעות של כלאים שנאמר לא יעלה עליך אבל אתה מציעו תחתיך, ומדברי סופרים אפילו עשר מצעות זו על גבי זו והתחתון שבהן כלאים אסור לישב על העליון שמא תכרך נימא על בשרו".