אלו עצים הם ללא חשש הרכבה אסורה

השאלה:

שלום רב, א. הציעו לנו עץ מתנה לבחירה. מאחר ואיננו יודעים מהיכן יירכש העץ נשמח לדעת באלו עצי פרי אין חשש הרכבה וניתן לרכשם בכל משתלה. ב. האם מותר לשתול צמחי נוי צמוד לעץ פרי? ג. האם בדקלי נוי עלול להיות חשש הרכבה או שניתן לרכשם בכל משתלה? תודה רבה!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ג אב תש"פ 10:52

שלום

1. עצי שבעת המינים אין חשש להרכבה אסורה. כמו כן מצורף קישור לטבלת עצים מורכבים האיסור ועצים נוספים שאין בהם חשש רכבה אסורה (השמות שאינם מודגשים) טבלת כנות

2. לגבי שתילת צמחי נוי להלן ההלכה מתוך ספר הלכות הארץ בהוצאת המכון (הלכות כלאים פ"ח סע' ג-ד)

ג. באילנות יש רק איסור כלאי אילן, לאמור פעולת הרכבה של מין בשאינו מינו. לכן מותר לזרוע שני מינים של זרעי אילנות יחד או בסמיכות זה לזה. כך הדין גם בזרע של ירק ליד זרע אילן.[1] יוצא מכלל זה גפן יחד עם ירק או שאר צמחים חד-שנתיים, שכן בגפן יש גם איסור כלאי הכרם (ראה להלן פרק ט).

ד. עם זאת יש להיזהר לא לזרוע זרע של צמח חד-שנתי בסמוך ממש לגזע של עץ, אלא יש להרחיק 24 ס"מ (ג' טפחים) מגזע העץ, כדי שלא ייראה כמרכיב על השורשים.[2]

3. אין איסור כלאי אילן בעצי נוי (כל עצי הסרק נחשבים למין אחד)

 [1] רמב"ם, הל' כלאיים פ"א הלכה ו; שו"ע יו"ד סי רצה סעי' ג.

[2] ש"ך לשו"ע, שם סס"ק ה.

מדימותר לשתול צמחי נוי סמוך לעצים.