אם רוצים לזרוע ללא הרחק בין שני מיני ירקות ותבלינים, איזו מחיצה תועיל?

השאלה:

שלום לכם. שתלו צמחי תבלין בעציץ בהרחקה ראויה. ידוע שערבוב העלים והענפים אינו אוסר חוץ מדלעת יוונית. האם יש לכך גבול? גם אם יתערבבו מאד? אם רוצים לזרוע ללא הרחק, איזו מחיצה תועיל? (כגון חתיכת דיקט או פלסיק בתוך האדמה בלבד ברוחב של יותר מן הגזע?) תודה רבה. בברכת התורה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | א' כסלו תשע"ח 10:28

א. בירקות ותבלינים אם הניחו הרחקה הראויה אין כלל בעיה בעלים וענפים המתערבבים .

ב. לגבי זריעה ושתילה ללא הרחקה יש להניח "היכר", כגון "תלם" דהינו הגבהה או הנמכה של שטח אדמה שעמקו יהיה כרוחבו ולא פחות מטפח. ניתן להניח בין השתילים של ירקות או תבלינים 2 מרצפות אקרשטיין צמודים כאשר הם מונחים על הצד הצר יותר וכך יהוה לך היכר של תלם שרוחבו 10 ס"מ  וגובהו 10 ס"מ.  (עיין עי' ארץ חמדה כרך ב , עמ' פט)

אם ברצונך לעשות מחיצה צריך שגובהו יהיה  לפחות עשרה טפחים  ורוחבו ארבע טפחים  בין שני המינים.