גידול בזיליקום ולואיזה בסמיכות

השאלה: אמא שלי שתלה בבית בזיליקום ולואיזה באותו עציץ אחד ליד השני, האם יש בזה בעיה של כילאיים? ואם כן, מה לעשות עם מה שכבר גדל - האם אפשר "להציל" אותו בכך שנעביר את אחד מהעצים לעציץ נפרד או שכבר חל עליו שם של כילאיים ללא אפשרות הצלה?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ח תשרי תשע"ט 12:22

1. כלאי זרעים אסורים וזריעה וקיום (בהמשך גידולו) , אך מותרים באכילה וההנאה. לכן אם זרע שני מינים האסורים צריך לעקור אחד מהם ויכול לשתול אותם המקום אחר.

2. איסור כלאי זרעים חל רק על מינים חד שנתיים ותבואה וירקות וקטניניות . אך אין איסור כלאים זרעים במינים רב שנתיים שיש להם "גזע עצי" שנחשבים כאילן.

הלואיזה היא מין רב שנתי וגבול שלו עצי ונחשב לעניין זה כאילן . הבזיליקום ישנם מינים רב שנתיים וגבועל עצי שנחשב כאילן וישנם זנים שנחשבים כירק . מ"מ הואיל ובלואיזה היא נחשבת לאילן מותר לזרוע סמוך לה את הבזיליקום  מכל הזנים. ומותר להמשיך לגדל בלא צורך לעקור