גפן ופטל

השאלה: שלום ברצוני לשתול גפן בודדת ולהדלותה על הגדר. על חלק מהגדרת מודלה פטל אסנה. האם מספיק 6 טפחים ? האם בעתיד כאשר הגפן תתפשט אצטרך להרחיקה מענפי הפטל ואם כן כמה ? תודה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט' סיון תש"פ 13:32

בס"ד

שלום וברכה

אני מסביר את המציאות כפי שהבנותי ממכתבך.

הגפן מודלת על הגדר, ובהמשך אותה גדר יש עליה גם הדליית פטל, והשאלה כמה להרחיק בין עלי הגפן והפטל שמודלים על אותה גדר. ההנחה היא שהפטל מוגדר כירק ולא כאילן.

א. יש לדעת שבין עיקר הגפן ועיקר הפטל יש להרחיק ששה טפחים, וכפי שנפסק ברמב"ם (כלאים פ"ו ה"ג, פ"ז ה"א). וא"כ בנידון דידן אין בעיות של מרחק זריעה בין הגפן והפטל.

ב. גפן מודלת על גבי אפרוריות (קנים וסמוכות של הגפן) הרי זה אסור לזרוע תחת המשך האפרופיות, אבל כל זה בדין של זרע תחת הגפן, אבל בנידון דידן אין דיון כזה, אלא הגפן מודלת על הגדר וכן הפטל אבל אין הירק תחת הגפן.

ג. המרחק בין עלי הגפן ועלי הפטל אסור שיתערבו אלו באלו, אבל אם לא יתערבו אין צורך להרחיק, אבל אם יתערבו עלי הגפן והפטל יאסרו באיסור הנאה.

ד. אין כאן דיני עריס מכיוון שמדובר בגפן יחידית שמודלת על גדר ואין כאן שורה של חמשה גפנים.